Rozmowa z Pauliną Kozak-Mazur, współwłaścicielką Cukierni Kozak
Anna Pawliczko: - Cukiernia Andrzej Kozak może poszczycić się kilkudziesięcioletnią
tradycją. Proszę powiedzieć, jak na przestrzeni tych lat zmieniała się moda
na torty weselne?
Paulina Kozak-Mazur: - Zmieniły się ogólnie wymagania młodych ludzi, którzy są bardziej zdecydowani i mają często bardzo sprecyzowane wizje dotyczące tak ważnych momentów życia, jak ślub. Może dlatego, że w dzisiejszych czasach decyzje o małżeństwie podejmują ludzie dojrzali. Sami planują swoją przyszłość i chcą spełniać marzenia. Zmienił się więc przede wszystkim sposób zamawiania tortów i ciast weselnych – klienci degustują, dyskutują, chcą wiedzieć w jaki sposób robiona jest dekoracja, jakich użyto składników. Przynoszą zdjęcia sukni ślubnej, bukietu, sali weselnej. Mają pomysł na całą oprawę ślubu i wesela i każdy fragment musi pasować do reszty. Takie zamówienia cieszą nas najbardziej, powstają wtedy torty wyjątkowe, stanowiące perełkę przyjęcia weselnego, a my mamy ogromną przyjemność czując, że spełniliśmy czyjeś marzenia.
Parę lat temu nastała moda na torty proste, minimalistyczne i nowoczesne, teraz wracają bogate dekoracje pełne złotych i srebrnych dodatków, girland i kwiatów. Moda na torty to odzwierciedlenie mody w ogólnym tego słowa znaczeniu. Mamy więc wspaniały czas, kiedy wszystko jest na topie – i prosty biały, skromny tort i ten kipiący dekoracjami. Ważne, aby tworzył piękną całość z innymi elementami wesela i wywoływał zachwycony uśmiech na twarzach pary młodej i gości.
A.P.: - W Państwa cukierni klienci mogą obejrzeć albumy z propozycjami tortów.
Jakie kształty, kolory i smaki cieszą się obecnie największą popularnością
wśród młodych par?
P. K-M.: - Kształty to najczęściej klasyczne wysokie, wielopiętrowe torty oraz tort zwany przez nas „tytanikiem” – trzy prostokątne piętra, tworzące duży i efektowny tort. Kolory i dekoracje są, jak wspomniałam wcześniej, narzucone przez ogólny obraz wesela, najczęściej dobierane do sukni i bukietu panny młodej oraz do wystroju sali weselnej. Czasem wesela mają jakiś określony styl, np. zaznaczający pochodzenie któregoś z małżonków lub niezwykłą pasję państwa młodych. Wtedy oczywiście tort również wpisuje się w ten styl. Np. tort na weselu w stylu kubańskim ubrany był egzotycznymi kwiatami (oczywiście kremowymi), a smak był kokosowo-rumowy. Natomiast na weselu pary z Kanady, na którym pan młody chciał zaznaczyć swoje polskie pochodzenie tort ubrany był makami, chabrami i rumiankami. Jest więc wiele możliwości zaprojektowania dekoracji tortu tak, aby stanowił on atrakcję weselnego menu. Ponieważ młodzi przykładają coraz większą wagę do wyboru tortu weselnego, starają się też zapewnić mu jak najlepszą oprawę podczas wesela. Odchodzi w przeszłość podawanie tortu po północy, szybko i byle jak. Teraz coraz częściej tort jest jedną z głównych atrakcji wesela, wjeżdża w odpowiednim świetle, przy oprawie muzycznej, w taki sposób, aby każdy mógł go zobaczyć i docenić, często jako deser po głównym obiedzie. Wtedy widać, jak piękny tworzy obraz z parą młodą.
A.P.: - A czy istnieje różnica między tortami zamawianymi na letnią i na zimową
uroczystość ślubną? Czy można mówić tu o sezonowości?
P. K-M.: - Oczywiście. Sezon letni to czas świeżych owoców – zarówno w dekoracji jak i w smakach. Dominują torty lekkie, mało słodkie. Dekoracje są najczęściej jasne, delikatne, w chłodnych kolorach. Sezon zimowy to bardziej zdecydowane smaki i cięższe kremy. Również dekoracja odzwierciedlająca strój państwa młodych jest bogatsza, więcej w niej srebra i złota, kwiaty to najczęściej róże, jest więcej zdecydowanych kolorów: czerwień, fiolet, pomarańcz.
A.P.: - Państwa cukiernia słynie nie tylko z wyśmienitych tortów ale również z
wybornych ciast i ciasteczek. Bez jakich ciast, poza tortem, nie obejdzie
się żadne wesele?
P. K-M.: - Należy tak dobrać rodzaje ciast, aby były jak najbardziej zróżnicowane. Każdy gość powinien znaleźć coś dla siebie. Przykładowo: na tacy znajduje się siedem rodzajów ciastek i są to – sernik, szarlotka, makowiec, kremowe ciastko z marcepanem, ciastko tortowe czekoladowe, kruche ciasteczko z orzechami, mus śmietanowo-owocowy. W ten sposób trafiamy w najróżniejsze gusta. Ale dobór ciast zależy od sezonu, wymagań młodej pary, stylu wesela. Można dobrać różne ciastka, ale można też zrobić słodkie tace np. z samych babeczek czy samych musowych ciasteczek. Najlepszym sposobem jest zrobienie słodkiego bufetu, można wtedy pięknie wyeksponować różne ciasta, tarty, sękacze. Ważne, aby tak ułożyć ciasta, żeby każdy z gości miał dostęp do pełnego ich wyboru.
Fot. archiwum Cukierni Kozak
00001
|
00002
|
00003
|
00004
|