Tort, zwłaszcza piętrowy na stale wpisał się w wesele menu. Jego forma, smak i sposób dekorowania powinny wyrażać styl i gust młodej pary. Za dekorację tortu najczęściej służą wykonane z czekolady, marcepanu lub tworzywa sztucznego figurki państwa młodych, karmelowe gołąbki lub obrączki, marcepanowe kwiaty, wstążki, koronki. Bardzo popularne są też fontanny i race tortowe. Warto wiedzieć, że na tego typu wyrobach cukierniczych wspaniale prezentują się również żywe kwiaty.
- Niestety, klienci nie decydują się na kwiatowe dekoracje tortu zbyt często – z żalem zauważa Anna Smolińska-Wieczorkiewicz, właścicielka Pracowni Florystycznej Passja-Flora. - Mam jednak nadzieję, że z czasem sytuacja ta ulegnie zmianie. Florystka od dwóch lat współpracuje z cukiernią, dla której wykonuje zamówione dekoracje. - Najczęściej klient ustala formę dekoracji tortu z cukiernikiem, ja natomiast otrzymuję zlecenie na daną ozdobę. Niektórzy klienci wybierają ze zdjęć konkretną aranżację kwiatową, inni określają tylko kolor a w kwestii kwiatów i formy ozdoby zdają się na mnie. Jeszcze inni ograniczają się tylko do określenia gatunku kwiatów, mnie pozostawiając opracowanie pomysłu i realizację dekoracji – opowiada pani Anna. Oczywiście przy wyborze kwiatowej dekoracji tortu, klienci sugerują się również ceną, a na tę wpływ ma kilka czynników. Są to: rodzaj kwiatów, ich ilość, stopień skomplikowania dekoracji i trudność wykonania kompozycji, jak również pomysł.
Według florystki, najbardziej popularne są dekoracje z róż i eustomy. - Eleganckie storczyki też podobaja się klientom ale czasem odstrasza ich cena tych szlachetnych kwiatów. Szczerze mówiąc niewielka to różnica, ale tuż przed ślubem ludzie bardziej liczą się z wydatkami – zauważa Anna Smolińska-Wieczorkiewicz.
Według florystki, kolory i rodzaj kwiatów, które mają ozdobić tort dobiera się do wiązanki panny młodej albo do reszty weselnych dekoracji kwiatowych i wystroju panującego na sali weselnej. - Czasem zdarza się, że jest to dekoracja zupełnie niepowiązana z innymi ślubno-weselnymi aranżacjami kwiatowymi, ponieważ akurat taka spodobała się młodej parze – przyznaje Anna Smolińska-Wieczorkiewicz. Florystka, zapytana o techniczny proces przygotowywania kwiatowych dekoracji tortu, odpowiada: - Torty przyozdabia się kwiatami w dniu ślubu, niemalże w ostaniej chwili przed dostarczeniam wyrobu do lokalu, w którym ma odbyć się przyjęcie weselne. Wszystkie prace związane z dekoracją kwiatową wykonuję osobiście. Zjawiam się w cukierni o umówionej godzinie i przybieram ciasto.
Tort, na ogół serwowany jest o północy i, żeby wszystkie kwiaty do tego czasu zachowały swą urodę, florysta musi się należycie zabezpieczyć technicznie – zaznacza florystka. - Świeżość materiału roślinnego to podstawa. Dekoracje umieszczone są w fiolkach z wodą lub w gąbce (mały mikrofon), kwiaty są drutowane i taśmowane. Wszystkie kwiaty, liście i fiolki są bardzo dokładnie myte przed ułożeniem i dodatkowo raz jeszcze tuż przed samym włożeniem w tort. Oczywiście bardzo ważne jest to, aby zastosowane w dekoracji tortu kwiaty czy liście nie były trujące. Doświadczony florysta, nie powinien mieć trudności ze wskazaniem młodej parze roślin, które do tego typu dekoracji kategorycznie nie nadają się. Pani Anna nie wykonuje dekoracji na tort na przykład z konwalii czy wilczomleczy.
Udekorowany tort wjeżdza na salę weselną. Tuż przed jego pokrojeniem, wszystkie kwiatowe dekoracje są w łatwy i szybki sposób wyjmowane z ciasta.
Opr.: Anna Pawliczko
Fot.: Wilvorst
Zdjęcia tortów pochodzą z Pracowni Florystycznej Passja-Flora Anna Smolińska- Wieczorkiewicz.
00001
|
00002
|
00003
|
00004
|
00005
|
00006
|
00007
|